Aspergesoep



Tijdens het aspergeseizoen eet ik wel 2 of 3 keer per week asperges, zo verlekkerd ben ik op ze. Eerlijkheidshalve toegeven dat ik ze soms geschild koop (vers van de boer) of dat ik de schillen vaak ook weggooi, terwijl dat eigenlijk zonde is.

Deze week dus nog eens het recept voor aspergesoep van aspergeschillen opgediept. Omdat het toch wel een beetje werk is, maak ik ze meestal de dag nadat ik asperges klaargemaakt heb. (Je kan de aspergeschillen en de uiteinden van de asperges in een plastic zak bewaren en dan daags erop je soep maken. Ook bewaar je best 1 liter van het aspergekookvocht, wat ik meestal vergeet en pas besef als ik de asperges al heb afgegoten...)


Wat heb je nodig voor 2 personen?

- de schillen en uiteinden van 1 kilo asperges
- 1 liter aspergekookvocht of water
- 2 à 3 bouillonblokjes (ik gebruik kip, maar je kan ook groentenbouillon nemen)
- boter en wat bloem om een roux te maken


Hoe doe je het?

- doe wat boter in een pan en laat daarin de aspergeschillen en -uiteinden aanstoven (je kan er eventueel een fijngesnipperd sjalotje aan toevoegen, maar dat hoeft niet).
- blus met het kookvocht of het water
- voeg de bouillonblokjes toe
- laat deze bouillon wat koken
- schep de schillen en uiteinden eruit
- als de uiteinden zijn afgekoeld (eventueel spoelen met koud water), snij je de harde schillen eraf
- maak met wat boter en bloem een roux
- voeg langzaam je bouillon eraan toe en roer goed, zodat de soep niet klontert
- laat dit nog even opwarmen
- verdeel de geschilde asperge-uiteinden over 2 mooie soepkommetjes
- giet de soep erop
- kruid eventueel met nog wat peper en zout
- werk af met verse peterselie en eventueel wat garnaaltjes







Reacties

Populaire posts